Monday, March 30, 2009

Albastru de Rusia

Tara de origine: Rusia
Speranta de viata: peste 15 ani
Descriere fizica generala:
Rasa Albastru de Rusia este formata din pisici de marime medie spre mare, cu un corp gratios si elegant. Forma capului prezinta nu mai putin de sapte regiuni perfect plane. Colturile gurii, usor ridicate, dau fetei o expresie zambitoare, ceea ce reprezinta o caracteristica a rasei. Distanta dintre ochi este cel putin la fel de lunga ca distanta dintre varful nasului si ochi. Ochii sunt de culoare verde intens. Urechile mari, late la baza, sunt indreptate spre inainte. Pielea urechilor este subtire si acoperita cu un puf fin. Blana este dubla, scurta si matasoasa, de culoare albastru-gri, cu varfurile argintii. Corpul are oase fine, muschi bine devoltati si o gratie deosebita.
Hranire: 80 kcal/kg/zi. Aceste pisici sunt predispuse la obezitate.
Sanatate:
Albastru de Rusia este o rasa sanatoasa. Nu are probleme de sanatate specifice, dar, ca si in cazul celorlalte rase de pisici, incepand cu varsta de opt ani, este recomandat sa mergeti anual cu pisica la un control de rutina, incluzand curatarea dintilor si analize ale sangelui pentru ficat si rinichi.
Energie: ridicata
Compatibilitate cu alte pisici: medie
Compatibilitate cu late animale: medie
Compatibilitate cu copiii: medie
Caracter si temperament:
Pisicile din rasa Albastru de Rusia au un temperament linistit, calm, fiind tandre si afectuoase. Sunt active si jucause, dar nu suporta zgomotele puternice si agitatia. Nu este nicioadata insistenta, chiar daca are obiceiul sa-si urmeze peste stapanul peste tot. Este tacuta, silentioasa si foarte discreta. De regula, se adapteaza greu convietuirii cu alte animale. Afectiunea Albastrei de Rusia se indrepta catre o singura persoana si devine atat de atasata de aceasta incat ajunge sa o considere centrul universului ei. Este o pisica foarte curata care suporta foarte bine atat frigul cat si cadura, dar, daca are de ales, alege sa stea confortabil langa un calorifer. Desi este foarte jucausa, nu are obiceiul de a distruge lucrurile, precum alte pisici din alte rase.
Albastra de Rusia este o pisica foarte sensibila si se simte ranita daca persoana ei preferata o trateaza cu indiferenta. Datorita afectiunii exagerate pentru o singura persoana, poate deveni nervoasa si precauta in prezenta strainilor. Nu o deranjeaza deloc sa ramana mult timp singura, pentru ca va fi ocupata toata ziua sa pandesca revenirea prietenul ei uman. Miauna rar, iar vocea ei este calda, melodioasa si foarte placuta la auz.
Ingrijire:
Ca majoritatea raselor cu parul scurt, Albastra de Rusia nu are nevoie de foarte multa ingrijire pentru a-si mentine blana sanatoasa. Cu toate acestea, iubeste sa i se acorde atentie si, de aceea, nu strica sa fie periata cu o perie moale din cand in cand. Luciul si reflexele blanii sunt admirabile atunci cand felina se afla sub razele de lumina naturala. La atingere, blana trebuie sa fie asemanatoare cu catifeaua si atat de deasa incat sa acopere mana. Caracteristicile blanii si aspectul plusat creeaza impresia, la prima vedere, ca pisica ar avea o greutate mai mare decat in realitate. Puii se nasc avand marcaje tigrate difuze, care tind sa dispara odata cu cresterea si dezvoltarea acestora. Naparleste foarte putin.
Istoric:
Albastru de Rusia este o rasa naturala, rezultata in mod spontan, nefiind rezultatul incrucisarilor selective dintre alte pisici. Rasa isi pierde radacinile in negura timpului, cei care au incercat sa afla originile acestor pisici nereusind sa afle decat un numar mare de povesti, mituri si superstitii. Una dintre vechile legende rusesti povesteste ca la nasterea unei printese, la marginea patului ei au venit sapte zane pentru a-i darui fiecare in parte cate un cadou. Prima a daruit-o pe micuta printesa cu un spirit neinfricat, a doua i-a dat o inima loiala, a treia zana i-a predestinat ca va fi toata viata ei supla si frumoasa, a patra i-a ursit ca fiecare miscare a ei va fi plina de gratie si vraja, a cincea a spus ca va purta numai argint, matase si catifea, a sasea zana i-a facut cadou doua smaralde mari, stralucitoare, deosebit de frumoase, iar a saptea i-a ursit printesei ca va gasi prieteni peste tot in lumea larga. S-a intamplat, insa, din pacate pentru micuta printesa, ca zanele sa fie foarte tinere si lipsite de experienta si in loc sa lase darurile langa copila, le-au pus in cosuletul de langa patul ei, unde statea ghemuita o pisicuta - ea fiind in final beneficiarul acestora. Iata deci explicatia folclorului rus pentru deosebita frumusete si caracterul exceptional al Albastrelor de Rusia!